09 April 2013

Desert cu mere (raw vegan)

Am ajuns la aceasta reteta pornind de la clasicul "mar cu biscuiti", incercand sa inlocuiesc biscuitii cu ceva mai sanatos, pentru ca desi este considerata mancare pentru bebelusi, biscuitii din compozitie nu sunt prea sanatosi (contin ingrediente procesate - zahar si faina, plus coloranti, arome artificiale, etc.). 

Chiar daca este mai sanatos decat marul cu biscuiti, nu inseamna ca il si recomand pentru bebelusi. Compozitia desertului este putin crocanta, in nici un caz nu seamana la textura cu mancarea de bebelusi.


Ingrediente pentru 1 portie:

1 mar
apple

4-5 linguri fulgi de orz (si/sau ovaz)
oatmeal

3-4 linguri de nuci, alune, migdale, nuci pecan, etc.
nuts, walnuts, almonds, hazelnuts, pecan

1 lingura seminte de in
flax seeds

1 lingurita scortisoara pudra
cinnamon powder

1-2 linguri pudra de roscove
carob powder

Se toaca marul in robotul de bucatarie sau se da prin razatoare

Fulgii de orz (ovaz), nucile si semintele de in se macina cu rasnita sau cu robotul de bucatarie, apoi se toarna peste marul ras

Se adauga scortisoara si pudra de roscove

Se amesteca toate ingredientele foarte bine cu o lingura si... desertul este gata.
apple dessert

Pofta buna!
apple dessert


Sa vedem cat de benefice sunt ingredientele:

 Marul este bun pentru astenie, graviditate, anemie, reumatism, hepatită, stări febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet, reduce riscul de cancer la colon, prostata si plamani. 
Coaja de mar contine: 
- bor care ajuta calciul sa fie absorbit si fixat in oase;
- acid ursolic care ajuta la cresterea masei musculare, scade grasimea, reduce obezitatea si intoleranta la glucoza

Fulgii de orz controleaza nivelul de zahar in sange, scade indexul glicemic, reduce presiunea arteriala, scade colesterolul, incetineste digestia (sunt satioase); contint cantitati mari de vitamina B1, B3, B6, fier, magneziu, fosfor, zinc.
Fulgii de ovaz  reduc riscul de astm la copii, nu contin gluten, controleaza apetitul, imbunatateste sistemul imunitar, reduce riscul de diabet zaharat, reduce colesterolul si presiunea arteriala; contint cantitati mari de vitamina B1, B5, B9, fier, magneziu, zinc si cantitati foarte mari de zinc, dar mai ales mangan (ajuta calciul sa se fixeze in oase, regleaza nivelul de zahar in sange, anti-cancer).

Nucile reduc presiunea arteriala, sunt anti-cancer, reduc riscul de boli de inima si de diabet zaharat; contin cantitati mari de vitamina B1, B6, B9, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc si antioxidanti.
Alunele fixeaza calciul in oase, previn artrita, incetineste procesul de imbatranire, intareste sistemul imunitar, reduce colesterolul si reduce riscul de boli de inima; contin cantitati mari de vitamina B1, B5, B6, B9, E, K, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc.
Migdalele reduc riscul de atac de cord, reduc colesterolul, protejeaza arterele, fixeaza calciul, reduc nivelul de zahar in sange, ajuta sistemul nervos; contin cantitati mari de vitamina B1, B2, B3, E, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc.
Nucile pecan scad colesterolul, anti-cancer, previn boli ca Alzheimer si Parkinson, reduc riscul de boli de inima; contin cantitati mari de vitamina B1, B5, B6, fier, magneziu, mangan, fosfor si zinc.

Semintele de in reduc riscul de boli de inima, cancer, diabet si de atac de cord; contin cantitati mari de vitamina B3, B5, B6, calciu, fier, potasiu, zinc si cantitati foarte mari de vitamina B1, magneziu si fosfor.

Scortisoara regleaza nivelul de zahar in sange, reduce colesterolul, anti-ulcer, reduce durerile menstruale si cele cauzate de artrita; contine cantitati mari de calciu, fier si mangan.

Carobul (pudra de roscove) este foarte asemanator cu pudra de cacao, dar este mult mai sanatoasa - contine mai multi antioxidanti, nu provoaca dependenta, nu stimuleaza aciditatea gastrica, este anti-alergenic, antiseptic, antibacterial, regleaza glucoza in sange, scade colesterolul. Este dulce, nu amar ca si pudra de cacao, deci adaosul de zahar nu este necesar. Nu contine gluten sau lactoza si nici teobromina - substanta foarte toxica pentru animale, gasita in cacao.



4 comments:

  1. Foarte frumos scrisa reteta ta! Pudra de roscove cred ca am icnercat o data, dar mi s-a parut prafoasa si fara gust..
    La ce o mai folosesti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mersi :)
      O mai folosesc in milkshake-uri sau in orice desert in care in mod normal as pune cacao... pudra de roscove e varianta mai sanatoasa.

      Delete
  2. Trebuie sa incerc reteta zilele astea, mie personal imi pare delicioasa :)

    ReplyDelete

Oasap Limited