07 May 2013

Fusilli cu fructe de mare

Cum pastele cu fructe de mare sunt preferatele mele (pe langa sushi) m-am gandit sa postez in sfarsit reteta.
Nu este inventata de mine, am invatat-o la randul meu de la un italian. 
Pana atunci ideea de paste cu peste sau fructe de mare ma dezgusta total, dar dupa ce am gustat mi-am dat seama ca sunt cele mai bune paste pe care le-am mancat vreodata.
Iata reteta:

Ingrediente:
4-5 catei de usturoi
1 cutie de rosii taiate
300-400 g fructe de mare
200 ml vin alb
busuioc uscat sau proaspat
ulei de masline
chilli, piper si sare
1 lingura de bulion

Spicy Seafood Fusilli

  • se taie usturoiul foarte marunt si se prajeste putin in ulei de masline incins.
  • se adauga rosiile taiate, putina apa, sare, piper, chilli si busuioc. 
  • se lasa la foc mediu pana rosiile incep sa se sfarame.
  • se adauga fructele de mare si vinul alb. 
  • se lasa tot la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana ce se gatesc fructele de mare, iar sosul se ingroasa. 
  • la sfarsit se poate adauga o lingura de bulion, astfel sosul devine mai concentrat.

Sosul se serveste cu paste fainoase sau cu orez.


De obicei folosesc paste din porumb pentru ca sunt mai gustoase, se gatesc mai repede, nu se sfarama si sunt mai sanatoase - nu contin gluten si sunt mai usor de digerat.


Rosiile contin cantitati mari de licopen - antioxidant puternic gasit in fructele si legumele de culoare rosie. Prin gatirea rosiilor (de exemplu pentru prepararea bulionului), cantitatea de licopen se mareste de 4-6 ori. Licopenul scade riscul de cancer, protejeaza pielea de razele UV, scade colesterolul, reduce procesul de imbatranire celulara.

Uleiul de masline reduce riscul de cancer la san, scade nivelul colesterolului in sange, antioxidant pentru celule, regleaza presiunea arteriala ridicata, este bun pentru diabet, obezitate, reumatism si osteoporoza.

Usturoiul este un antibiotic natural, reduce riscul de cancer la stomac si colon, desfunda sinusurile, este antioxidant - imbunatateste sistemul imunitar, ajuta circulatia sangelui (afrodisiac), reduce colesterolul.

Ardeii iuti (chilli) reduc nivelul de zahar in sange, subtiaza sangele, ajuta circulatia sangelui, protejeaza inima, reduc inflamatiile si durerile, desfunda sinusurile, reduce riscul de cancer la stomac si stopeaza evolutia cancerului de prostata, reduc colesterolul si ajuta la arderea grasimilor.

Busuiocul previne cancerul, protejeaza celulele, contine antioxidanti, relaxeaza muschii, imbunatateste circulatia sangelui, reduce riscul de spasme cardiovasculare, trateaza acneea, hidrateaza parul si pielea, reduce durerile reumatice, anti-indigestie, anti-bacterial, anti-inflamator, intareste sistemul imunitar. 

Fructele de mare contin omega-3, zinc, vitamina A, B, C, acid folic, seleniu, potasiu, fier, etc.

Vinul alb contine antioxidanti, previne cancerul de san si de plamani, previne infundarea arterelor - subtiaza sangele, imbunatateste circulatia sanguina, imbunatateste functionarea inimii.


1 comment:

  1. Eu nu ma prea omor dupa fructe de mare. Mananc calamari si creveti (dar ii prefer pe cei mari - prawns, shrimps mai rar). Sa iti fie de bine!

    ReplyDelete