14 April 2013

Burgeri din linte rosie (vegan)

Sunteti vegani sau vegetarieni, tineti post sau pur si simplu vreti sa mancati ceva sanatos? 
Puteti incerca aceasta reteta. Ingredientele nu sunt costisitoare si se prepara foarte usor.
Cantitatile specificate sunt cele folosite de mine, dar pot fi modificate dupa preferinte.
Aveti nevoie de:

red lentil

1 cana de linte rosie (sau verde)
red lentil

1 ceapa rosie, taiata marunt
red onion

2 morcovi, tocati sau dati prin razatoare
carrots

4-5 linguri de patrunjel taiat marunt
parsley

4-5 lingurite de bulion
tomato bullion

bucatele de paine, cat cuprinde
bread

Mod de preparare:
  • Se fierbe lintea pana incepe sa se sfarame putin.
  • Ceapa si morcovii se gatesc in putina apa timp de 10 minute.
  • Se amesteca toate ingredientele, se adauga sare, piper si alte condimente, dupa gust.
  • Adaugati paine pana cand compozitia devine suficient de tare pentru a fi modelata.
  • Burgerii modelati se prajesc pe grill (sau in tigaie grill pentru aragaz), pe ambele parti.

Pofta buna!
grilled red lentil burgers vegan


Cat de sanatoase sunt ingredientele folosite?

Lintea rosie are fibre multe (tine mult de foame), are putine calorii (o cana de linte are 230 calorii), protejeaza arterele, anti-cancer, regleaza nivelul zaharului in sange, scade colesterolul, ajuta sistemul digestiv. Contine cantitati mari de vitamina B1, B2, B5, B6, B9, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. 

Ceapa rosie este folosita pentru tratarea racelilor, reumatism, probleme digestive, reduce riscul de cancer si diabet, ajuta memoria, omoara microbii.

Morcovii contin foarte multa vitamina A. Imbunatatesc vederea, previn cancerul de san, colon si plamani, anti-imbatranire, protejeaza pielea de razele UV, antiseptic, previne bolile de inima, scade colesterolul.

Patrunjelul este puternic antioxidant, anti-cancer, antihemoragic, anti-inflamator, imbunatateste sistemul imunitar, protejeaza inima. Contine cantitati mari de vitamina A, B9 si fier, si cantitati foarte mari de vitamina C (de 3 ori mai multa decat citricele) si vitamina K (numai 6-7 grame de patrunjel pe zi asigura necesarul de vitamina K).

Rosiile contin cantitati mari de licopen - antioxidant puternic gasit in fructele si legumele de culoare rosie. Prin gatirea rosiilor (de exemplu pentru prepararea bulionului), cantitatea de licopen se mareste de 4-6 ori. Licopenul scade riscul de cancer, protejeaza pielea de razele UV, scade colesterolul, reduce procesul de imbatranire celulara.


2 comments:

Oasap Limited